Yaz aylarında deniz kenarında olup güneşlenmek ve kumda çocuklarla vakit geçirmek eğlenceli olsa da güneş yanığı, güneş alerjisi, sinek ısırması, ishal veya hastalıklar tatilin keyfini kaçırabiliyor. Çocuğunuzla sağlıklı bir yaz tatili geçirmeniz için birkaç ipucu paylaşmak istiyorum.
1) Aracın sıcaklığı sabit olmalı
Eğer aracınızla tatile çıkacaksanız sıcak yaz günlerinde elbet klima kullanıyorsunuzdur. Ancak arabanın içinin çok soğuk olmamasına özen gösterin zira mola zamanında dışarda terleyen çocuklar arabaya bindiklerinde ya da araba sıcak olduğunda molada klimalı bir yere girdiklerinde çocuklar sıcaklık farkından dolayı terlemiş olduklarından kolaylıkla hasta olabiliyor. Eğer uçakla seyahat edecekseniz ve genel klima sistemi çalışıyorsa çocuğunuzun üşümemesi için ince bir hırka giydirebilir ya da orta kalınlıkta bir tülbenti battaniye olarak kullanabilirsiniz.
2) Güneş kremini 30 dakika önce sürün
Uzmanlar, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için çocuklarımızın güneşte kalma sürelerini sınırlamamızı öneriyor ve saat 10.00-16.00 saatleri arasında güneşten uzak durmamızı söylüyorlar. Buna ek olarak, hem bizim hem de çocuğumuzun cildinin güneş ışığına uyum sağlamasına imkan vermek ve güneş yanıklarını önlemek için güneşte kalma süresinin de kademeli olarak yavaş yavaş arttırılması gerekiyor. Biz güneşe çıkmadan önce UV filtreli t-shirt ve mayo giymeyi tercih ediyoruz. Geniş kenarlı ve çocuğunuzun boyun ve ense bölgesini kapayan şapkaları da tavsiye ediyorum. Güneş kremini de güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmemiz ve suya dayanıklı kremler bile olsa gün içerisinde iki-üç saatte bir yenilenmesine özen göstermemiz gerekiyor. İçerisinde çok fazla kimyasal olan kremlerin de çocuklarda alerji yaptığı söylendiği için biz TruKids ve Daylong markalarının 50 ve 30 koruma faktörlü güneş kremlerini denedik, memnun kaldığımızı söylemeliyim.
Eğer çocuğunuzun cildinde kaşıntı varsa, minik kabarcıklar olmuşsa, kırmızı lekeler, kabuklar olduysa, dokunduğunuzda ağrısı olduğunu söylüyorsa güneş alerjisi olmuş olabilir. Eğer vücudunda belirli bölgeler acıyor, yanıyorsa, kızarıklık varsa güneş altında fazla zaman geçirmekten dolayı güneş yanığı olmuş olabilir. Bu durumlarda hangi tedaviyi izlemeniz gerektiğini öğrenmek için doktorunuza başvurmakta fayda var.
3) Bol su tüketimi önemli
Hem hava sıcaklığı hem de çocuklar deniz kenarında ya da oyun alanlarında çok fazla enerji harcadıkları için tatilde çocuklar aşırı sıvı tüketme ihtiyacında oluyor. Bu zamanlarda asitli içecekler ve kan şekerini aniden yükselten meyve suları yerine bol bol su içmelerini tavsiye ediyor uzmanlar. Ancak yemek öncesinde içilen fazla suyun da iştah kapadığını unutmamak gerekiyor.
Yaz aylarında beslenme düzeni değişmesi, içilen sular ve tüketilen gıdalardaki mikroorganizmaların sıcaktan dolayı çoğalması başta olmak üzere pek çok farklı sebepten ishaller artmakta. Eğer ishalle birlikte düşmeyen ateş, kusma da varsa en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gerekir. Yaz aylarında ishal vakalarını önlemek için temiz su tüketimi, ellerin sıkça yıkanması, yenilen besinlerin özellikle çiğ tüketilen sebze ve meyvelerin iyice yıkanması, süt ürünlerinin taze iken tüketilmesi, et ve balık ürünlerinin iyice pişirilmesi önem taşıyor. Uzmanlar ishal olan çocuğun sıvı dengesini sağlamak ve bol sıvı alımına destek olmayı, az yağlı, fazla lif içermeyen, pirinç, patates gibi bağırsakları az çalıştırmaya yönlendirici bir diyet uygulamayı öneriyor.
4) Doğal böcek ilaçları kullanın
Yaz aylarında, özellikle akşamüzeri saatlerinde böcek ve sinek ısırmaları artıyor. Bu sebeple, bu saatlerde çok yeşil ve çiçekli alanlardan uzak durmak, ince uzun kollu bir üst ve pantolon giymek böcek sokmalarını azaltabilir. Biz kimyasal böcek ilaçları yerine Homemade Aromaterapi’den aldığım limonotu ve okaliptüs spreyi ile yağını tercih ediyoruz. Uçucu yağlar oldukları için 2-3 saatte bir tekrar sürmek gerekiyor. Arı sokmalarına karşı üretilen pompalar ile arının zehri alınabiliyor. Buna ek olarak, arının soktuğu yerin şişmemesi için ince bir havlu içinde buz uygulaması ve sonrasında doktorunuzun önerdiği kremi sürmeniz de yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır. Bebeklerin beşiklerinde cibinlik kullanmak da geceleri uyku esnasındaki sinek ısırıklarını engelleyecektir.
5) Daha sık bez değiştirin
Yaz aylarında sıcak hava, besin düzenin değişmesi gibi sebepler bebeklerde isilik ve pişik oranını arttırabiliyor. Bu durumda alt değiştirme sayısını arttırmak pişik olma riskini de oldukça azaltıyor. Alt temizliği yaparken kimyasal içermeyen, parfümsüz ıslak mendillerden kullanmak, bezin ıslandıktan sonra çok fazla bebeğin üzerinde kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. Bez değiştirirken, bebeğin altını sildikten hemen sonra yeni ve kuru bezi bağlamak yerine bez bağlanan bölgenin biraz hava almasını sağlamak ve eğer kullanıyorsanız pişik kremi ya da bebek bakım kremi sürmek işe yarayacaktır. Biz bu gibi durumlarda SudoKrem ve organik zeytinyağı kullandık.
Not: Bu yazı Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Henüz yorum yapılmamış.