Ucuz bilet buldun, vizesiz gidilecek yerler de var listende. Peki konaklama, şehirde gezme, yeme içme masraflarını nasıl azaltabilirsin? Çok seyahat eden biri olarak masraflarımı azaltmak adına yaptığım bazı şeyler var, belki sana da faydası olur dedim:
– Ucuz otel ve bilet bulmak için sürekli baktığım siteler var. Bunlardan en çok kullandıklarım için seni şöyle alayım.
– Arkadaşlarımla gidiyorsam otel yerine apart veya evde kalmayı da düşünebilirim. Adresler için buraya bak derim.
– Otel seçerken merkeze yakın olmasını veya tek vasıta ile gidilebilecek mesafede olmasını tercih ederim.
– Otel seçerken eğer butik otel seçme imkanım yoksa, “business hotels” olarak adlandırılan ve genellikle iş adamlarının tercih ettiği otelleri de listeme alırım. Bu oteller haftaiçi yoğun olsalar da haftasonları daha boş ve dolayısıyla fiyatları biraz daha ucuz oluyor.
– Gideceğim yeri seçerken eğer bilinçli olarak festival, konferans karnaval, organizasyon hayvanların göçü –safari zamanı vb. bir şey için gitmiyorsam, yoğun dönemde gitmemeye özen gösteririm. Bu şekilde hem daha ucuz seyahat edebilirim hem de konaklamak istediğim yerde kalabilme şansım yüksek olur.
– Kalacağım otelde ücretsiz wi-fi olup olmadığını kontrol ederim. Eğer uzun saatler çalışacaksam buna göre otel seçtiğim bile olmuştur.
– Çok erken veya çok geç saatteki uçuşların daha ucuz olduğunu biliyor musun?
– Uçak biletlerini seyahat tarihinden belli bir zaman önce alırsan daha ucuza bilet bulabilirsin. Son dakika biletleri her zaman daha pahalı oluyor. Aynı şey otobüs ve tren biletleri için de geçerli. Amerika, Kanada ve Avustralya’da tren biletleri 11 ay önce, İngiltere’de 120 gün önce,Batı Avrupa’da 90 ve Doğu Avrupa’da da 60 gün önce satışa sunuluyor.
– Hostelde kalacaksanız “private room” seçeneği olup olmadığını kontrol edin. Bu şekilde hem yalnız kalmış olursunuz hem de konaklama için otel ücretinden daha az bir ücret ödersiniz.
– Eğer bir uçuş kartına (Miles&Smiles, Pegasus Plus vb.) üye olursan hem mil biriktirip bedava uçabilirsin hem de havaalanlarındaki ücretsiz loungelarda dinlenebilir, uçuş öncesi bir şeyler atıştırıp gazete, dergi okuyabilirsin. Bu şekilde havaalanında daha fazla ödeyerek yemek yememiş olursun.
– Avrupa’da birçok şehirde sabah kahvesi içmek için bir yerde masada oturduğunuzda kahveyi alıp cafenin barında içtiğinizden daha fazla para ödüyorsunuz.
– Geceyi trende, uçakta ya da otobüste geçirmek konaklama ücretini düşürmek için bir alternatif. Tabii eğer yolculuk esnasında uyuyabiliyorsan.
– Havaalanlarında mecbur kalmadıkça alışveriş yapmam –Duty Free hariç tabii -. Ancak uçakla havaalanını kıyaslarsam, uçak yerine havaalanından alışveriş yapmayı tercih ederim. Örnek istersen; Ryanair uçuşunda küçük Pringles paketi 2 Euro iken Londra Heathrow Havaalanı’ndaki WH Smith’te aynı paketi 89p’ye alabiliyorsun.
– Şehirde gezerken müze kart, şehir kart gibi belirli müzelere ücretsiz giriş imkanı veren, toplu taşımadan faydalanma imkanı sağlayan kartları alırım. Tek tek müzelere gidip ücret ödemek her zaman daha pahalı oluyor. Üstelik bu kartların bir kısmı sıra beklemeden içeriye alınmanı da sağlıyor.
– Şehri rehberle gezmek yerine turizm merkezlerinden yürüyüş haritası alarak dolaşabilirsin, bu haritalarda görülmesi gereken binalar, müzeler, tarihi yerlerin özet açıklamaları da oluyor. Gittiğim bir müzede rehber bir gruba anlatım yapıyorsa, her daim kulak kabartırım. Bazen onların takip ettiği rotayı izlediğim de olmuştur.
– Yemek bütçesinden tasarruf etmek istiyorsan, haftasonu öğle saatlerinde otele geri dönüp açık büfe brunch’a katılabilir, dışarıda yemek yerine otelde yiyebilirsin.
– Seyahate çıkmadan önce havayolu şirketinin bagaj ve el bagajı kilo limitlerine bakarım. Tatil dönüşünde defter,magnet, kitap vs. alacağımı da hesaba katarak fazla kilo ücreti ödemeyeyim diye bavulda ona göre yer bırakırım.
– Toplu taşıma veya taksi yerine kimi zaman bisiklet kiralamak daha ucuz olabilir.
– Yurtdışında daha ucuza telefonla konuşmak için tavsiyelerimi buradan okuyabilirsin.
Sana Not: Seyahat ritüellerimle ilgili diğer yazılarımı buraya tıklayarak okuyabilirsin.
3 Yorum
Bu yazını çok sevdim. Ara ara okumak şart!
Çok teşekkür ederim İrem. Çok gezen biri olarak senin de önerilerin varsa beklerim, sadece yazı için değil, bana da faydası dokunur elbette:))
Bir de aklıma geldi mesela ben seyahatlerimde artık hediye almıyorum kimseye. Çünkü ciddi bir bütçeyi de hediyeler tutuyor. Ancak ailemden birine bir şeyler getiriyorum. 🙂