Oğlum doğduğundan beri birlikte seyahat ediyoruz. Geçen süre zarfında çok bavul hazırladım. Gittiğim yerlerde “Keşke şunu da alsaydım” dediğim de oldu “Bunu da boşuna taşımız yanımızda” dediğimde. En sonunda, ne eksik ne fazla, çocuğun bavulunda olması gerekenleri deneye yanıla tecrübeyle öğrendim. Tecrübemi sizlere de anlatayım, belki tatil öncesi size de faydası olur. Siz yazıyı okurken, biz oğlumla ufak bir haftasonu tatili için yola çıkmış olacağız. Bu bavulu da Antalya tatilimiz için hazırladım. Eee, bir Seyahatperest kolay yetişmiyor:)
Gün sayısına göre kıyafet götürmek gerek
1) Gideceğimiz yerdeki hava durumuna göre ve tatilde geçireceğimiz gün sayısını hesaplayarak bavula kıyafet ve iç çamaşırı koyuyorum. Renkli Zebra’nın bu yaz sezonu kıyafetlerine hep deniz teması hakim olunca seyahat ve deniz seven oğluma da yakışacağını düşünerek t-shirt ve şortlarımızı oradan seçtim. Her ne kadar kız çocuklarına birazcık torpil yapmış olsalar da – 4 yaşındaki yeğenim Begüm’e rengarenk ve harika desenlere sahip elbiseler beğendim mesela – oğluma alacak güzel parçalar da buldum. Yaz ya da kış fark etmez, her zaman çorap, ince bir battaniye ve hırkayı bavula eklemeyi unutmuyorum.
2) Birinin yırtılma, ıslanma vs. ihtimalini düşünerek oğlum için her zaman iki çift ayakkabı ve konaklayacağımız yere göre terlik ya da ev ayakkabısı alıyorum yanımıza.
3) Mayo, bone, gözlük ve kullanıyorsa kolluklarını ya da simidini bavula koymayı unutmayın.
4) İçinde yara bandı, yaralanmalar için merhem, oksijenli su ile bandaj bulunan ilk yardım çantamıza kullandığımız vitaminler ile doktorumuzun önerdiği böcek ve sinek ısırıklarına karşı merhemler, ateş düşürücü ilaçlar ve derecemizi de ekliyoruz. Bunun dışında doktorunuza danışarak kabızlık ve mide bulantısı için ilaç da alabilirsiniz.
5) Tatilde oğlumun iyi vakit geçirmesini sağlayacak oyuncak ve kitap seçimini ise oğluma bırakıyorum. Ona kalsa bavul sadece oyuncakla dolu olacak. Oyuncak seçimini siz de çocuğunuza bıraksanız bile, eğer kullanıyorsanız uyku oyuncağınızı yanınıza almayı unutmayın.
6) Çocuğunuz gece tuvalet ihtiyacı ya da başka sebeplerden uyanıyorsa, odadaki tüm ışıkları açmak yerine yanınızda götüreceğiniz renkli ufak bir ampulü gece lambası olarak kullanabilirsiniz.
7) Çocuğunuz müzik dinleyerek uyumaya alıştıysa, tüm CD’leri yanınızda taşımak yerine şarkıları telefonunuza yükleyebilirsiniz.
Şişme küvetler yerden tasarruf sağlıyor
8) Tek kullanımlık alt açma bezleri, bebek bezi, temizleme mendilleri, pişik kremleri bebekle seyahat edenlerin banyo çantasının olmazsa olmazları. Otellerde bulmak zor olduğu için göz yakmayan çocuk şampuanı ve vücut losyonumuzu da yanımızda götürüyoruz. Eğer çocuğunuz lazımlık kullanıyorsa seyahat tipi lazımlıklardan birini alabilirsiniz. Ben doğal ürünler kullanmayı tercih ettiğim için bu seyahatte Homemade Aromaterapi’nin ürünlerini deneyeceğim.
9) Bir kutu bebek bezi orta boy bir bavulun neredeyse dörtte birini işgal edebiliyor. Bebek bezi, ıslak mendil gibi çok tüketilen ihtiyaçları yanımızda taşımaktansa e-ticaret sitelerinden alarak kalacağımız otele gönderimini sağlıyorum. Bu şekilde hem bavulda diğer eşyalara daha çok yer kalıyor hem de daha az eşya götürmüş oluyorum. Bunu yapmam mümkün olamıyorsa, o zaman konaklayacağım yeri önceden arayarak yakında bu ihtiyaçları alabileceğim bir mağaza olup olmadığını soruyorum. Varsa, bavula sadece ilk günü geçirecek miktarda bez ve ıslak mendil koyuyorum.
10) Bebeğiniz duş yerine bebek küvetinde yıkanmaktan hoşlanıyorsa bu alışkanlığı tatilde bozmanıza gerek yok. Tatile kocaman plastik küvet taşıyın demiyorum elbette. Onun yerine bavulda yerden tasarruf sağlayan şişme küvetler var. Bunları banyo için kullanabileceğiniz gibi banyo sonrasında oyun parkı şeklinde de kullanabilirsiniz.
11) Tarak, tırnak makası ve törpü dışında diş fırçası ve diş macununu da banyo çantamıza koyuyoruz. Eğer bebeğiniz yeni diş çıkarıyorsa, diş eti kaşınmaları için rahatlatıcı jelleri de çantanıza ekleyebilirsiniz.
12) Güneş kremi ve nemlendirici krem yaz ya da kış fark etmez tüm tatillerde çantamızda bulunuyor.
Yıkanabilir Plastik Önlükler Seyahatlerde Büyük Kolaylık
13) Eğer çocuğunuzu emziriyorsanız göğüs pedleri, emzirme atletleri veya sutyenleri ile göğüs ucu kreminizi çantanıza ekleyin. Kullanıyorsanız pompanızı yanınıza alın. Süt saklamak için plastik kap yerine yerden tasarruf sağlamak için üzerine tarih de yazabildiğiniz süt saklama poşetlerini tercih edebilirsiniz. Bebekler için seyahat tipi minik sterilazatörler de mevcut. Bebek Krallığı’nın sitesinde hem seyahat tipi biberon sterilizatörü hem de emzik sterilizatörü bulabilirsiniz.
14) Çocuğunuzun yaşına göre suluk ya da biberonu da çantanıza ekleyin.
15) Islak mendiller ve tek kullanımlık ya da yıkanabilir plastik önlükler seyahatte kolaylık sağlıyor.
16) Biberon ısıtıcıyı yanınızda taşımak istemiyorsanız otel odalarında bulunan su ısıtıcılarından faydalanarak da biberon ısıtabilirsiniz. Biberonu sıcak su dolu bir kabın içine koyduğunuzda kısa sürede ısınacaktır. Biz Bebek Krallığı’ndan aldığımız heat-in a click- ısıtma pedini kullandık bir süre.
17) Emzik kullanıyorsanız kaybolma, delinme ve pislenme riskine karşı bavulunuza birkaç tane emzik koymanızda fayda var.
Hafif Baston Pusetler Hayat Kurtarıyor
18) Hem taşıması rahat olduğu için hem de hafif ve kolay katlanabilir olduğundan dolayı seyahatlerde baston puset tercih ediyorum. Hava şartlarına göre pusetin şemsiye ve yağmurluğunu da yanıma alıyorum. Eğer puset taşımak istemiyorsanız ve çocuğunuz kucakta gezmekten hoşlanıyorsa, yaşına göre sırt kısmı destekli kanguru veya sling de kullanabilirsiniz. Benim tercihim Maclaren Quest modeli oldu çünkü hem hafif, hem tam olarak yatma özelliğine sahip hem de güneşliği ve dilerseniz şemsiyesi var.
Tatile Çıkmadan Önce Kalacağım Otel İle Görüşüyorum
Oğlumla seyahate çıkmadan önce kalacağımız otel ile görüşüyorum. Kalacağımız tarihlerde kutlama, düğün gibi farklı organizasyonlar varsa bize sesten az etkilenecek bir oda vermelerini rica ediyorum. Ayrıca alt kattaki bir odada konaklamak istediğimizi belirtiyorum. Asansör bile olsa sık sık odaya çıkmamız gerekeceğini düşünürsek zamandan ve enerjiden tasarruf etmek gerek! Odamıza park yatak koymalarını talep ediyorum. Park yatakları yoksa çocuklar için nasıl bir çözümleri olduğunu öğrenip ona göre hazırlıklı gidiyorum. Oğlum katı gıdalara başladığında restoran kısmında buharlı pişirme makinesi, biberon ısıtıcı ve çorba makinesi olup olmadığını soruyordum. Bu aletlerin varlığı hem kolaylık sağlıyor hem de taşımaktan kurtuluyorsunuz.
Araba İle Seyahatte Güneşlik Şart
Eğer araba ile seyahat edeceksiniz, el çantanızda ıslak mendil, yedek bir kıyafet, çocuğunuzun sevdiği CD’ler, su ve atıştırmalık bir şeyler ile çocuğunuzun yüzüne güneş gelmesini engelleyen stor ya da katlanır perdelerden koymanızı öneririm. Müzikli araba gölgelikleri de ufak bebekler için kullanışlı olabiliyor. Araba ile yaptığımız yolculuklarda ıslak mendil, biberon, oyuncak gibi eşyalarımızı oğlumla seyahatlerimde kolaylık olsun diye arkadaşım Evrim’in hediye ettiği Imaginarium’un araba düzenleyicisine yerleştiriyoruz. Uzun yolculuklarda ufaklığın araç koltuğunda uyurken başı düşmesin diye de seyahat yastığı kullanıyoruz.
Uçak ile seyahat ediyorsanız, kalkış ve inişlerde basınç farkından etkilenerek ağlamaması için çantanızda emzik ya da içecek bir şeyler bulundurabilirsiniz.
Not: Şortlar, t-shirtler ve mavi sweatshirt Renkli Zebra, ayakkabılar Nautica, sandaletler Adidas, mayolar Zara Kids.
Ufaklığın bavulu, oyuncaklarını koyduğu kutu, yatak örtüsü ve yastıkların hepsi Renkli Zebra
Bebek bezi Prima, alt açma örtüsü Dalin, bebek kremleri Homemade Aromaterapi, güneş kremi Trukids.
Momiji bebekler bywonderland.com, suluk, kova, kürek ve tırmık Imaginarium, oyuncak fil (Playskool) ve yürüyen köpek Hasbro oyuncak, kitaplar Remzi Kitapevi, boyama kitabı birAtölye’nin hediyesi, ahşap yapboz Hape Toys, diş eti kaşıyıcı Zürafa Sophie, plaj çantaları DeydaShoes tarafından kişiye özel tasarım.
Not 2: Fotoğraflar Tuba Sönmezöz
Not 3: Çocukla uçak yolculuğu ile ilgili önerilerim burada.
5 Yorum
Aynen bende gezi düşkünü bir anneyim, oğlunuz ne kadarlık? Eminim her yaşında onlarla geçireceğimiz tatil mükemmel olacaktır. Oğlumla sürekli seyahat ediyoruz ve evde olduğundan çok daha uyumlu oluyor, o da annesi gibi gezmeyi seviyor sanırım:)
Didem Hanım selamlar,
Oğlum şimdi 1,5 yaşında ancak ben ona hamileyken anne karnında gezmeye başladı kendisi. Size de oğlunuzla iyi gezmeler dilerim.
Sizin gibi duyarlı bireylerin oldugunu bilmek bana umut veriyor.
Bavul hazırlmaka bir marifet başlıbaşına.Ama bunda senin verdiğin tüyolar süper oluyor.Bana en son ve en büyük iyiliğin son yazılarından birinde paylaştığın biberon ısıtıcı oldu.Sipariş verdim ama önce anlayamadım nasıl kullanıldığını,hatta anladığım hali(!) tam bir hayal kırıklığıydı.Sana sormaya hazırlanırken çözdüm olayı ve nasıl işe yaradı sadece çocukla seyehat eden bilir.Sırada sterilizatör var çünkü evden iki üç gün uzaklaşınca dert oluyor biberon emzik…
İşe yaramasına çok sevindim, seyahati pratik hale getirmek,özellikle çocukla seyahati pratik hale getirmek şart. Güle güle kullanın. Size keyifli seyahatler dilerim.